Tijdens het bestaan van de Vrijwillige Landstorm is er een scala aan voorwerpen gemaakt, gerelateerd aan de Vrijwillige Landstorm. Vooral prijzen voor schietwedstrijden en voorwerpen voor bijzondere momenten.
Op 8 september 1925 wordt het heuglijke feit gevierd dat het Landstormkorps Limburgsche Jagers tien jaar bestaat. Een grootse landdag met schietwedstrijden, waaraan honderden leden deelnemen, wordt gehouden op de Melickerheide bij Roermond. De Directie van de Glas- en Aardewerkfabrieken “de Sphinx” laat door haar “ceramische” kunstenaar, Roozendaal, een prachtig veelkleurig gedenkbord ontwerpen, dat in beperkte oplage aangeboden wordt.
Een leuk gegeven is, dat de ontwerptekening gemaakt door dhr. Roozendaal, werkzaam bij Glas- en Aardewerkfabrieken “de Sphinx” van het gedenkbord, nog steeds bewaard is gebleven.
De volgende drie porseleinen borden worden aangeboden aan Luitentant-kolonel Broecke Hoekstra bij zijn afscheid als korpscommandant.
In het Landstormblad van oktober 1933 wordt geschreven, dat de commandant van de VLSK’en Motor-, Vaartuigen- en Luchtwachtdienst, de Luitenant-kolonel Broecke-Hoekstra, het commando overdraagt aan zijn opvolger. Hij is sinds 1928 commandant van deze drie Vrijwillige Landstormkorpsen. De lezer van het Landstormblad komt zijn naam al meermaals tegen in de voorloper van het Landstormblad van 1922/1923. Al vroeg schreef Broecke Hoekstra artikelen voor het Landstormblad. Als hij eenmaal commandant is van de drie VLSK’en is hij veelvuldig aanwezig bij diverse Landstormdagen, oefeningen, of inspecties door H.M. de Koningin.
In de namiddag en begin van de avond van 1 juni 1927 trekt er een zware windhoos door de Achterhoek, die ter plekke overeenkomstig is met een zware tornado volgens huidige begrippen. Er vallen doden en de storm laat een spoor van vernieling achter zich.
Meteen worden er verschillende Vrijwillige Landstormers gestuurd naar het rampgebied. In de nacht van 1 juni op 2 juni worden er meerdere afdelingen van de VLSK Motordienst gestuurd, waaronder één met zelfs een ziekenverpleegster. Meerdere afdelingen worden tot beschikking gesteld aan verschillende burgemeesters van dorpen die schade hebben opgelopen.
Tijdens de Landdag in Baarn, die op 11 juli wordt gehouden, kunnen bezoekers een klein gedenkbordje kopen van deze Stormramp. Deze bordjes worden gemaakt door de plateelbakkerij “Zuid-Holland” in Gouda. Het geld komt ten behoeve van de slachtoffers van de stormramp.
Naast medailles werden er ook andersoortige prijzen vergeven tijdens een schietwedstrijd. Regelmatig waren er ook aardewerken prijzen, zoals borden en vazen. Ook werden borden en vazen geschonken aan vertrekkende commandanten, of voorzitters van Gewestelijke-/Plaatselijke Landstormcommissies.
Op deze keramieken vaas staat aan de rechterkant een Landstormman afgebeeld, die waakzaam kijkt of er geen gevaar is. Aan de linkerkant sluipt er een ‘indringer’. Tussen hen beiden ’t credo van de Vrijwillige Landstorm: ALS ‘T MOET.
Na de oorlogsdagen van mei 1940 wordt de Vrijwillige Landstorm opgeheven door de Duitse bezetter en dus zo ook de afdeling Delft van het Vrijwillig Landstormkorps Luchtafweerdienst. In februari 1946 wordt de Vereniging van Oud Leden LAD Delft opgericht. Ze laten na de oorlog een herinnerings-/gedenktegel maken. De tegel heeft een aantal kenmerkende gebouwen van Delft en het logo van LAD Delft.
De hoogst haalbare prijs voor een individuele schutter tijdens een wedstrijd van de Vrijwillige Landstorm is die van ‘Koningschutter’. Deze weten maar een klein aantal schutters per jaar te bemachtigen. Geschat wordt dat minder dan 1% van het totaal aantal leden dit niveau weet te halen. Bij het Ereteken Koningschutter krijgt de winnaar ook een fraai ontworpen Brevet voor den Koningschutter.
Van het Landstormverband Dordrecht is de volgende wisselbeker. Jaarlijks wordt een wedstrijd gehouden – Verbandwedstrijd – waaraan (de meeste) afdelingen van het Verband Dordrecht deelnemen. Tijdens sommige van deze jaarlijkse schietwedstrijd zijn er wel 50 afdelingen aanwezig. Op de beker zijn meerdere afdelingen van het verband te lezen en het jaar dat desbetreffende afdeling de wisselbeker heeft gewonnen. De uitslagen van de wedstrijden en het bestaan van een zilveren wisselbeker is terug te vinden in de Landstormbladen. Zo ook saillante details zoals bijvoorbeeld, dat de winnaar van 1932 bij loting is bepaald, daar alle schietrondes hetzelfde aantal punten behaald waren door twee afdelingen.
Voor zowel schietwedstrijd van de Bijzondere Vrijwillige Landstorm, als ook specifieke behendigheidswedstrijden van Vrijwillige Landstormkorpsen zoals die van de Motordienst worden verschillende medailles geslagen.
Hoogstwaarschijnlijk een herinneringsmedaille aan een 30 kilometer lange afstandsmars. In 1939 wordt er door meerdere Landstormkorpsen deelgenomen aan de ‘Internationale Vierdagse Afstandmarsch’ in Nijmegen. Daarentegen wordt door diverse andere Landstormkorpsen de voorkeur gegeven aan zelf een afstandsmars te organiseren van 30 kilometer lang. Dit tegen lagere kosten en de mogelijkheid veel meer vrijwilligers te laten lopen.
Op 23 september 1922 wordt er een ‘sportfeest’ georganiseerd in Amersfoort. Er waren diverse klassen deze dag: handgranaatwerpen, polsstokspringen, veldloop, verspringen, estafetteloop, touwtrekken en wielrijden met hindernissen.
De veldloop ging over een lengte van 3,5 kilometer, waarbij dhr A. Niessen de 2e plaats weet te behalen.
De Vrijwillige Landstorm houdt veel schietwedstrijden, waar zowel de Bijzondere Vrijwillige Landstormkorpsen en -verbanden (BVL), alsook de Vrijwillige Landstormkorpsen (VLSK) aan deelnemen. Lokale wedstrijden, maar ook regionale-, kring- en verbandwedstrijden worden er gehouden.
Er is een grote diversiteit aan ontwerpen van de medailles. Sommige taferelen komen terug, zoals de spittende landman met geweer over zijn schouder. Ook wordt soms duidelijk gemaakt wie de ontvanger en wie de gever is van een medaille.
*****
Deze medaille wordt aangeboden door het gemeentebestuur van Ambt Delden tijdens de schietwedstrijd gehouden op de Landdag van Landstormverband Twente op 8 mei 1926
Voor de Nationale Schietwedstrijd van 1930 stelt de Commissaris der Koningin in Overijssel – Meester A.E. baron van Voorst tot Voorst – een medaille beschikbaar
Al ontstaat de naam Bijzondere Vrijwillige Landstorm rond 1919/1920, wordt deze naam pas wat later overal gebruikt. In 1921 wordt de volgende medaille gebruikt voor de districtwedstrijden van dat jaar.
Aansluitend worden medailles geslagen met de naam Bijzondere Vrijwillige Landstorm. Net zoals de vorige medaille, is deze nooit uitgegeven. Zonder enige gravering op de achterzijde is het onbekend voor welke wedstrijd deze dient.
Het ‘oude’ model Landstormman wordt in 1920 ingevoerd en vanaf circa 1925 vervangen met een ‘nieuw’ model. Het ‘oude’ model wordt echter enige tijd doorgebruikt, zoals te zien aan de medaille uit 1926 van de Landdag Delden.
Het ‘nieuwe’ model Landstormman komt na 1925 en zal deze medaille zodoende na dit jaar geslagen zijn
Als een herinneringsobject voor bijzondere momenten, of dank voor een langdurige inzet worden penningen uitgereikt. Veelal zijn deze ‘munten’ mooi ontworpen
Zo laat de Vereeniging van Officieren van den Luchtwachtdienst voor haar 10-jarig jubileum een penning slaan. Deze vereniging wordt in 1928 opgericht nadat de wens is ontstaan een gelijksoortige vereniging te hebben zoals de officieren dat hebben van het Vrijwillig Landstormkorps Motordienst.
Als blijk van dank voor de buitengewone inzet, en zodoende verdienstelijke arbeid, van sommige plaatselijke leiders van de Bijzonder Vrijwillige Landstorm, wordt een fraai ontworpen penning geslagen.
Op 7 november 1931 bestaat de Bijzondere Vrijwillige Landstorm 12,5 jaar. De volgende kleine ‘gedenkplaquette’ kent een zijaanzicht van de voorzitter van de Nationale Landstorm Commissie, de luitenant-generaal bd titulair Duymar van Twist. Deze plaquette komt uit de erfenis van de secretaris van de Gewestelijke Landstormcommissie Zuid-Holland West, kapitein Karres.